Hobby 60    Camplet 60    Isabella 60    Cabanon šotorske prikolice in glamping šotori    Comanche 60    Crespo 60

Zalec v objemu zelenega zlata

Z odprtjem prve fontane piva v Evropi se je Žalec postavil na svetovni turistični zemljevid. Večje zanimanje turistov iz vseh kontintentov, tudi tistih z avtodomi, pa so od septembra 2016 deležne tudi druge, ogleda vredne naravne in kulturne znamenitosti tega kraja, kjer je hmeljarstvo in pivovarstvo del vsakdana že od 19. stoletja dalje.
[Besedilo: Tina Huremovič, foto: TIC Žalec]

Hmeljevka pri hmeljevki. Okoli njih pa ovite zelene hmeljeve trte. Kot zeleno morje se zdi Spodnja Savinjska dolina, ko se človek pelje skozi njo v poletnih mesecih. In tako je že stoletja. Tradicija hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih v osrčju Slovenije živi že od leta 1876. Tej edinstveni dediščini so v letu 2016 naredili poseben poklon – odprli so fontano piv Fontano Zeleno zlato, prvo tovrstno v Evropi.

Ko priteče zeleno zlato

Fontana Zeleno zlato stoji v središču kraja in predstavlja vez med bogato dediščino hmeljarstva ter izzivi sodobnega časa. V zelo kratkem času je postala prava turistična atrakcija. Iz osmih različnih pip je mogoče pokusiti različna piva različnih proizvajalcev. Vrček, ki je naprodaj na več mestih, med drugim tudi v trgovinici Zeleno zlato, kjer se police šibijo pod dobrotami spodnjesavinjskih kmetij, ni treba vračati in se ga lahko ohrani za spomin. Tako kot fontana je tudi vrček nekaj posebnega, saj je delo svetovno znanega industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Do konca leta 2016 so v Žalcu prodali že skoraj 33.000 vrčkov obiskovalcem z vseh kontinentov. Mnogi so odkrili, da poleg te turistične atrakcije Žalec nudi še bistveno več.

Kolesarjenje, plezanje, pohodništvo, uživanje v naravi

V nekdanji sušilnici hmelja se je mogoče sprehoditi med orodjem za pridelavo in obdelavo hmelja, se spoznati s postopkom pridelave hmelja, si ogledati oblačila, se spoznati z običaji in prehrano. Vse to, seveda vključno z degustacijo piva, prinaša obisk Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki se nahaja v neposredni bližini fontane Zelenega zlata.

S hmeljarstvom so povezane tudi številne prireditve v kraju. Od dneva hmeljarjev, izbora hmeljarske starešine in princese, do hmeljarskega likofa in tradicionalnega pohoda po 14-kilometrski hmeljarski poti med hmeljišči in drugimi znamenitostmi.

Ob obisku Žalca se vsekakor splača popeljati po označenih kolesarskih poteh, se lotiti plezanja po največjem slovenskem plezališču z več kot 300 plezalnimi smermi, primernimi tako za začetnike kot za največje mojstre. V območju Natura 2000 vsakomur dobro dene sprehod po Srčni poti, na krajše vzpone pa vabi okoliško hribovje s prekrasnimi razgledi po dolini zelenega zlata. Privlačna, tudi za najmlajše, je Ekološka učna pot Vrbje ob istoimenskem ribniku. Tu je mogoče srečati tudi redke in ogrožene živalske vrste, denimo nekatere ptice, dvoživke in kačje pastirje.

Zalec fontana piva
Fontana piva Zeleno zlato

Zalec kulinarika
Savinjska kulinarika – vzhajajoča zvezda

Zalec pza
Privlačni novi »PZA« v Vrbju pri Žalcu

Avtodomar, postoj

Prav v bližini ribnika Vrbje, sicer 2 kilometra oddaljenega od centra mesta, se nahaja novo, že drugo postajališče za avtodome v žalski občini. Tu naj bi v prihodnje zrasel Ekokamp – Center zdravja in aktivnega življenja Vrbje. Za avtodomarje je na voljo prostoren oskrbovalni otok. Parkiranje je brezplačno, s kovanci pa je plačljiva poraba vode in elektrike. Del vseslovenskega projekta Mreže postajališč za avtodome, katerega nosilec je občina Mirna, je sicer tudi postajališče v centru Žalca, na parkirišču pri hotelu. Ključ za vodo in elektriko je tam mogoče dobiti ob plačilu kavcije 20 €.

 

Zalec tic logo

www.turizem-zalec.si

 

 

ŠE VEČ ZANIMIVIH VSEBIN

 

Veliki Fredomov katalog camping in karavaning opreme 2024

 

10 let Kampirajmo skupaj!

 

Camp let sLOVEnija Facebook skupinaPRIDRUŽITE SE
Facebook skupini
CAMP-LET sLOVEnija

kjer lahko poklepetate z navdušenimi uporabniki Camp-letk in iz prve roke izveste vse, kar vas zanima o Camp-letkah.

 

 izjemno zložljivo pohistvo za kampiranje crespo

AKTUALNE NOVICE

arhiv gumb

 

 

DOGODKI

10 let Kampirajmo skupaj!
Kamp Velenje, 7.-9. 6. 2024

Že 8. Camp-let vikend je za nami 
Menina 2022, Zgornja Savinjska dolina

8. Camp-let vikend – kamp Menina
PRESTAVLJENO:  3.-5. junij 2022

7. Camp-let vikend – Kamp Sončni gaj
Terme Banovci, 4.-6. JUNIJ 2021

Šotorske prikolice v MB Europarku
Prestavljeno - nov datum sporočimo 

arhiv gumb

 

 

 

SPREMLJAJTE NAS

fb

FREEDOM
center
 

youtube

FREEDOM
center
 

 

avtodom

 

hobbycomanche

 

campletisabella

 

cabanoncrespo

KONTAKT

FREEDOM center
Mariborska cesta 200/a
3000 CELJE
 
map
 
telefon
+386 (0)41 739 688
+386 (0)31 688 877

+386 (0)64 119 100
 
cas
DELOVNI ČAS
marec - avgust
pon-pet: 9:00 - 17:00 
1. teden v avgustu - kolektivni dopust
september - februar
pon-pet: 9:00 - 16:00

Sobota in izven delovnega časa - po dogovoru.
 
info

SPLOŠNE INFORMACIJE

info@freedom-center.si
servis

SERVIS

servis@freedom-center.si
064-119--101
trgovina

TRGOVINA / OPREMA

oprema@freedom-center.si
064-119-100